
Om je welzijn te bevorderen mag je regelmatig ruimte maken voor dat wat je blij maakt en vreugde geeft. Eens bewust aandacht geven aan de kleine momenten waarin je “gelukkig-zijn” ervaart, de momenten waarin je geniet. Neff omschrijft genieten als volgt: “… het bewust plezier beleven aan de dingen die ons plezier verschaffen” (Neff, 2011, pag 323). En dit geldt voor allerlei ervaringen die aangenaam zijn.
Ons brein is veel minder gevoelig voor de positieve momenten en veel meer gevoelig voor de negatieve momenten. Op zich is dat niet vreemd, immers negatieve informatie jaagt ons gevoel van “gevaar” aan en onze hersenen zijn hier in eerste instantie op geprogrammeerd. En het maakt niet uit of de negatieve informatie daadwerkelijk gebeurt of dat het om gedachten gaat.
Toch kunnen we, door oefening, onze hersenen leren ook aandacht te geven aan het positieve. Eens bewust stilstaan bij geluks- en vreugde ervaringen.
Ons brein is veel minder gevoelig voor de positieve momenten en veel meer gevoelig voor de negatieve momenten. Op zich is dat niet vreemd, immers negatieve informatie jaagt ons gevoel van “gevaar” aan en onze hersenen zijn hier in eerste instantie op geprogrammeerd. En het maakt niet uit of de negatieve informatie daadwerkelijk gebeurt of dat het om gedachten gaat.
Toch kunnen we, door oefening, onze hersenen leren ook aandacht te geven aan het positieve. Eens bewust stilstaan bij geluks- en vreugde ervaringen.
Wat laat ons genieten?
Waar je van geniet, is voor ieder mens verschillend. De een geniet van gezellig met vrienden op een terrasje zitten op een zwoele zomeravond, de ander geniet juist van alleen ergens op een dijk zitten en over het water kijken. Waar we op geniet-momenten wel allemaal gebruik van maken zijn onze zintuigen. De lekkere geur van een bloem zet onze reukzintuigen aan. Onze tastzin kan geprikkeld worden door het aaien van bijvoorbeeld de vacht van een dier. Muziek kan onze oren strelen. Het zien van een dierbare kan ons blij maken. De smaak van een heerlijk gerecht kan verrukking geven. En ook denken en emoties kunnen ons blij maken, bijvoorbeeld een leuke fantasie of een plezierige emotie. Eens even stilstaan bij wat je doet genieten kan zoveel doen. Opmerken dat je aan het genieten bent, de ervaringen eens doorleven door er bewust bij stil te staan, tot je te nemen en je te laten doordrenken. Dit maakt genieten tot een bewuste daad.
Nagenieten.
Vanuit ons voorstellingsvermogen (een handigheidje van ons nieuwe brein) kunnen we nog eens die prettige gebeurtenis terughalen en nagenieten. Niet om dat wat voorbij is vast te houden, maar wel om dezelfde sensaties op te roepen. Immers, ons voorstellingsvermogen kan ons hele systeem aanzetten. Vaak stellen we ons doemscenario’s voor, we tobben en piekeren bij tijd en wijle heel wat af en merken dat aan ons lichaam, onze gedachten en emoties. De gedachten gaan met ons aan de haal, we voelen ons vaak wat nerveuser of down en we kunnen er lichamelijke klachten van krijgen.
Nu zetten we ons voorstellingsvermogen in voor iets positiefs. Iets wat ons vreugde geeft, om dát wat ons goed doet tot ons te nemen. De eerdere ervaringen, waar we op het moment dat ze zich voordeden opnieuw in onze herinnering brengen, nog eens te doorleven en er weer van genieten.
Bewust van het vreugdevolle in het dagelijks leven.
In het dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan vreugdevolle momenten. Of we worden alweer zo in beslag genomen door andere beslommeringen, dat we deze momenten vergeten. Wat mooi dat we mindfulness kunnen inzetten. Mindfulness stelt ons in staat er opmerkzaam van te zijn: wat ervaar ik nu in mijn lichaam, welke emoties en welke gedachten zijn er bij deze prettige gebeurtenis. Zo de aandacht bewust op deze gebeurtenis richten en je afdwalende geest even temmen en bewust richten om zo het moment te onderzoeken. Zoals Wax aangeeft “Je bent waar je aandacht op een bepaald moment is” (Wax, 2013, pag 226). De dingen zien, ruiken, voelen, proeven, kortom ervaren alsof je het voor de eerste keer ervaart. Dit helpt ook om deze vreugdevolle gebeurtenis(sen) later nog eens te kunnen herbeleven op een moment dat we het nodig hebben, om wat voor reden dan ook.
(Bronnen: Koster, F. & Van den Brink, H. (2015) Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness. Amsterdam, Boom uitgevers; Koster, F. & Van den Brink, H. (2012) Compassievol leven. Een mindfulness-based verdiepingsprogramma. Amsterdam, Boom uitgevers; Neff, K (2011) Zelfcompassie. Stop jezelf te veroordelen”. Amsterdam, De Bezige Bij; Wax, R. (2013) Tem je geest. Gids voor geestelijk welzijn. Houten, Het Spectrum b.v.)
Waar je van geniet, is voor ieder mens verschillend. De een geniet van gezellig met vrienden op een terrasje zitten op een zwoele zomeravond, de ander geniet juist van alleen ergens op een dijk zitten en over het water kijken. Waar we op geniet-momenten wel allemaal gebruik van maken zijn onze zintuigen. De lekkere geur van een bloem zet onze reukzintuigen aan. Onze tastzin kan geprikkeld worden door het aaien van bijvoorbeeld de vacht van een dier. Muziek kan onze oren strelen. Het zien van een dierbare kan ons blij maken. De smaak van een heerlijk gerecht kan verrukking geven. En ook denken en emoties kunnen ons blij maken, bijvoorbeeld een leuke fantasie of een plezierige emotie. Eens even stilstaan bij wat je doet genieten kan zoveel doen. Opmerken dat je aan het genieten bent, de ervaringen eens doorleven door er bewust bij stil te staan, tot je te nemen en je te laten doordrenken. Dit maakt genieten tot een bewuste daad.
Nagenieten.
Vanuit ons voorstellingsvermogen (een handigheidje van ons nieuwe brein) kunnen we nog eens die prettige gebeurtenis terughalen en nagenieten. Niet om dat wat voorbij is vast te houden, maar wel om dezelfde sensaties op te roepen. Immers, ons voorstellingsvermogen kan ons hele systeem aanzetten. Vaak stellen we ons doemscenario’s voor, we tobben en piekeren bij tijd en wijle heel wat af en merken dat aan ons lichaam, onze gedachten en emoties. De gedachten gaan met ons aan de haal, we voelen ons vaak wat nerveuser of down en we kunnen er lichamelijke klachten van krijgen.
Nu zetten we ons voorstellingsvermogen in voor iets positiefs. Iets wat ons vreugde geeft, om dát wat ons goed doet tot ons te nemen. De eerdere ervaringen, waar we op het moment dat ze zich voordeden opnieuw in onze herinnering brengen, nog eens te doorleven en er weer van genieten.
Bewust van het vreugdevolle in het dagelijks leven.
In het dagelijks leven gaan we vaak voorbij aan vreugdevolle momenten. Of we worden alweer zo in beslag genomen door andere beslommeringen, dat we deze momenten vergeten. Wat mooi dat we mindfulness kunnen inzetten. Mindfulness stelt ons in staat er opmerkzaam van te zijn: wat ervaar ik nu in mijn lichaam, welke emoties en welke gedachten zijn er bij deze prettige gebeurtenis. Zo de aandacht bewust op deze gebeurtenis richten en je afdwalende geest even temmen en bewust richten om zo het moment te onderzoeken. Zoals Wax aangeeft “Je bent waar je aandacht op een bepaald moment is” (Wax, 2013, pag 226). De dingen zien, ruiken, voelen, proeven, kortom ervaren alsof je het voor de eerste keer ervaart. Dit helpt ook om deze vreugdevolle gebeurtenis(sen) later nog eens te kunnen herbeleven op een moment dat we het nodig hebben, om wat voor reden dan ook.
(Bronnen: Koster, F. & Van den Brink, H. (2015) Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness. Amsterdam, Boom uitgevers; Koster, F. & Van den Brink, H. (2012) Compassievol leven. Een mindfulness-based verdiepingsprogramma. Amsterdam, Boom uitgevers; Neff, K (2011) Zelfcompassie. Stop jezelf te veroordelen”. Amsterdam, De Bezige Bij; Wax, R. (2013) Tem je geest. Gids voor geestelijk welzijn. Houten, Het Spectrum b.v.)